Határtalanul!

 

Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Horvátországban

2019. május 27-30.

Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályos diákjai (45 fő, 5 kísérő pedagógussal) az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Határtalanul! program keretében tanulmányi kiránduláson vettek részt.

Elnyert támogatás összege: 2 693 500 Ft

Képek: http://www.illyes-heviz.hu/node/1032

Beszámoló: http://www.illyes-heviz.hu/node/1015

A 7. évfolyamos tanulók Horvátország magyar történelmi és kulturális emlékhelyeit látogatták meg. Elsőként Kórógyra utaztak, a délszláv háború sújtotta kis magyar lakta településre, megtekintették a református templomot és a magyar iskolát. A Kopácsi Rét Nemzeti Parkban a vidék gazdag élővilágát, majd az Eszéki várat ismerhették meg. Zágráb belvárosában a Szent László által alapított Mária mennybemenetele székesegyházat, a Felsővárosban található Jellasics szobrot, majd a Szent Márk templomot csodálhatták meg. Az út során jártak Pulán az amfiteátrumban, az Aquariumban, Rovinj történelmi belvárosában, Fiume hangulatos mediterrán kikötőjében. A kirándulás utolsó napján az Erdődy és a Zrínyi család nyomait kutatták fel Varasdon, valamint Felsőzrínyifalván. Megrendítő élmény volt a gyerekek számára a vadkanbalesetben elhunyt Zrínyi Miklós költő, hadvezér halálának helyén álló emlékoszlop megkoszorúzása.

 

Királyok és fejedelmek útján Erdélyben

2017. október 9 – 13.

 

Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályos diákjai (39 fő, 4 kísérő pedagógussal) az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Határtalanul! program keretében tanulmányi kiránduláson vettek részt.

Elnyert támogatás összege: 2 338 426 Ft

Képek: http://www.illyes-heviz.hu/node/836

 

 

Technikai és tudományos kincskeresés (Csallóköz és Selmecbánya)

2017. március 13 – 16.

 

Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályos diákjai (45 fő, 5 kísérő pedagógussal) az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Határtalanul! program keretében tanulmányi kiránduláson vesznek részt.

Elnyert támogatás összege: 1 578 000 Ft

Képek:

Budapest Magyarság Háza: http://illyes-heviz.hu/node/725

Kirándulás

1 napja: http://www.illyes-heviz.hu/node/773

2. napja: http://www.illyes-heviz.hu/node/786

3. napja: http://www.illyes-heviz.hu/node/783

4. napja: http://www.illyes-heviz.hu/node/784

 

Kirándulás a Felvidéken

            Március 13-án reggel indultunk Hévízről egy négynapos osztálykirándulásra a Határtalanul pályázat keretei között Szlovákiába, azon belül a magyarok lakta Felvidékre.

            Néhány órányi utazás után elérkeztünk Győrbe, ahol felvettük az idegenvezetőnket, Istvánt. Amint átléptük a határt, rögtön mentünk is az első úticélunkhoz, Voltunk Oroszváron, Dévényben a várnál továbbá a Duna és a Morva folyó találkozásánál. Jókán megnéztünk egy cölöpmalmot is, Nekem legjobban a Pozsonyban tett városnézés és a vár tetszett. Este megérkeztünk a szállásunkra, Alsóbodokra. Megvacsoráztunk és beosztottuk a szobákat. Másnap a reggelit követően már úton is voltunk. A második nap nagyon fárasztó volt, hiszen sok helyszín után még tettünk egy hosszú vártúrát a Gímes várához. A szálláson minden este nagyon jó volt a hangulat. Harmadik nap ellátogattunk egy iskolába, ahol magyar diákok tanultak. Bemutattunk egy kiselőadást Hévízről és a mi iskolánkról, amit egy március 15-i műsorral viszonoztak. Megcsodáltuk Körmöcbányán a pénzverdét, és láthattuk hogyan gyártják az Euro-t. Zólyomban a vár megtekintése után kaptunk egy óra szabadidőt. Selmecbányán körbesétáltuk az óvárost és felkerestük a Szentháromság terét. Elmentünk az itteni szállásunkra, majd megvacsoráztunk a Monarchia étteremben. Utolsó nap megnéztük Szímőn Jedlik Ányos fizikus emlékházát és egy csillagvizsgálót. Révkomáromban elsétáltunk az Európa udvarhoz. Egy kis szabadidő után elbúcsúztunk Istvántól és elindultunk visszafelé. Este érkeztünk haza, tele élménnyel.

            Nagyon jó volt ez a kirándulás, összehozta az évfolyamot. Rengeteg érdekességet tudtunk meg a szlovákiai magyarságról.

 

Készítette: Rezi Kriszta Klementina

 

 

Csíksomlyói zarándoklat

2016. március 12 – 16.

 

Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályos diákjai (35 fő, 4 kísérő pedagógussal) az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Határtalanul! program keretében tanulmányi kiránduláson vesznek részt, ahol Erdély hagyományait, vallási sokszínűségét ismerik meg.

Elnyert támogatás összege: 1 328 000 Ft

Képek:

az előkészítő szakaszról: http://www.illyes-heviz.hu/node/606?page=0%2C0

Budapest Magyarság Háza: http://www.illyes-heviz.hu/node/621

kirándulásról: http://illyes-heviz.hu/node/640

http://illyes-heviz.hu/node/643

 

Letöltés:

kirandulas1

kirandulas2

kirandulas - budapest

Pályázatok

Ökoiskola
NKA
 Okosan a pénzzel!